1.Amalan menghidu epal dapat memperbaiki kapasiti peparu dan
menenangkan fikiran.
2.Membersihkan saluran usus serta membuang racun dan toksid
dengan pantas.
3.Mengurangkan risiko penyakit jantung.
4.Melindungi sendi tulang.
5.Membantu mengekalkan berat badan (epal hijau).
6.Kandungan serat epal berupaya mengisi perut yang lapar dan
mencegah kita daripada makan berlebihan.
7.Meredakan masalah sembelit dan ianya makanan yang sihat
untuk pesakit buasir.
8.Anti-kolestrol. Membantu dalam mengekalkan tahap kolestrol
dalam darah.
9.Selepas makan makanan segera, elok amalkan makan epal supaya dapat menyeimbangkan kandungan zat dan mencegah berlaku lemak dalam badan.
9.Selepas makan makanan segera, elok amalkan makan epal supaya dapat menyeimbangkan kandungan zat dan mencegah berlaku lemak dalam badan.
Saidina
Ali Bin Abi Thalib karramallahuwajhah berkata,
“Apabila
anda hendak makan epal, hidulah baunya dan kemudian barulah makan epal
tersebut. Kerana apabila anda melakukan demikian, setiap penyakit dan bahaya
akan dihilangkan dari tubuh anda dan segala sesuatu yang disebabkan oleh ANGIN
akan lenyap”
Epal
elok dimakan tanpa kulit atau dimasak sedikit supaya tidak mengurangkan
kandungan vitamin C dan serabut yang terdapat di dalamnya jika berhasrat untuk
mendapatkan khasiat herba.
No comments:
Post a Comment