Kasih Ibu

Sunday 27 January 2013

Khasiat Buah Epal




1.Amalan menghidu epal dapat memperbaiki kapasiti peparu dan menenangkan fikiran.

2.Membersihkan saluran usus serta membuang racun dan toksid dengan pantas.

3.Mengurangkan risiko penyakit jantung.

4.Melindungi sendi tulang.

5.Membantu mengekalkan berat badan (epal hijau).

6.Kandungan serat epal berupaya mengisi perut yang lapar dan mencegah kita daripada makan berlebihan.

7.Meredakan masalah sembelit dan ianya makanan yang sihat untuk pesakit buasir.

8.Anti-kolestrol. Membantu dalam mengekalkan tahap kolestrol dalam darah.

9.Selepas makan makanan segera, elok amalkan makan epal supaya dapat menyeimbangkan kandungan zat dan mencegah berlaku lemak dalam badan.

Saidina Ali Bin Abi Thalib karramallahuwajhah berkata,

“Apabila anda hendak makan epal, hidulah baunya dan kemudian barulah makan epal tersebut. Kerana apabila anda melakukan demikian, setiap penyakit dan bahaya akan dihilangkan dari tubuh anda dan segala sesuatu yang disebabkan oleh ANGIN akan lenyap”

Epal elok dimakan tanpa kulit atau dimasak sedikit supaya tidak mengurangkan kandungan vitamin C dan serabut yang terdapat di dalamnya jika berhasrat untuk mendapatkan khasiat herba.




No comments:

Post a Comment

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...