Secara umumnya, wanita di dalam pantang tidak
dibenarkan makan makanan laut (udang, ketam, sotong) kerana boleh
menyebabkan kegatalan pada luka.
Telur boleh menyebabkan luka lambat sembuh dan mungkin bernanah.
Ikan
yang boleh dimakan adalah dari jenis bersisik (tidak bisa) atau yang
tidak menyebabkan kegatalan seperti ikan siakap, haruan (menyembuhkan
luka), bawal putih/hitam, gelama dan ikan tenggiri.
Antara
sayur-sayuran dan buah-buahan yang tidak dibenarkan adalah seperti
kubis, tebu, air kelapa dan buah anggur kerana akan menyebabkan tubuh
sejuk atau 'berangin'.
Bahan-bahan:
1 ekor ikan haruan
2 cawan air
2 sudu makan minyak jagung
1 sudu makan lada hitam – ditumbuk
3 ulas bawang merah - ditumbuk [A]
2 ulas bawang putih - ditumbuk [A]
2 sm halia - ditumbuk [A]
1 keping asam keping
Garam secukup rasa
Daun bawang & daun sup – dihiris
Cara menyediakan:
a) Ikan dipotong dan dibersihkan dengan air asam jawa untuk menghilangkan bau hanyir. Bilas dengan air bersih. Toskan.
b) Panaskan minyak jagung dalam periuk. Tumiskan bahan A hingga wangi. Masukkan air.
c)
Apabila mendidih, masukkan lada hitam, asam keping dan ikan. Kacau rata
dan masak lagi hingga mendidih. Taburkan daun bawang, daun sup dan
garam. Kacau rata dan hidangkan.